Choď na obsah Choď na menu

Francúzska kuchyňa

20190518_195143.pngSpájajú sa Vám cestovateľské zážitky s dobrým jedlom? Lepšie ste si vybrať nemohli. Francúzsko je gastronomickou veľmocou a jeho výnimočná kuchyňa je dokonca ako prvá súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Chcete sa stať gurmánom na cestách? Prečítajte si o tom môj článok v blogu ako sa ním môžete stať. Jednoduché a praktické rady Vám určite budú dobrým pomocníkom.

Prehliadky sú autentickými ukážkami šarmu a elegancie mesta, okorenené gurmánskymi zážitkami a objavnými aktivitami. Doprajte si viac.

Unikátne šampanské, kvalitné vína, likéry, calvados, kir, cidre, absinthe...to je len niekoľko názvov, ktoré by ste mohli nájsť v nápojovom lístku.

Pestrosť jednotlivých regiónov krajiny necháva vyniknúť mnohým tradičným jedlám, ktoré sú typické pre určité miesto alebo mesto, prípadne región. Vďaka tejto rozmanitosti Francúzi ani nemajú jedno národné jedlo, ale miestne špeciality, ktoré súvisia s tradíciami, s prístupom k moru a k Atlantiku alebo sú previazané s históriou určitej oblasti a s tým, čo mali obyvatelia jednoducho k dispozícii alebo čím sa zaoberali.

Takto by sme mohli objaviť históriu okolo výroby slaných palaciniek galettes alebo sladkých crêpes v Bretónsku. Jedna z najlepších crêperies v Paríži je Josselin v štvrti Montparnasse.

V ktorej pekárni si treba kúpiť autentické bagety, aby ste sa cítili ako Parížan, na to Vám odpovie Váš osobný sprievodca mestom. Nie je bageta ako bageta. Preto mesto Paríž každoročne organizuje súťaž výrobcov bagiet La meilleure baguette de Paris.

Pokojne by sme mohli nazvať Francúzsko aj syrovou veľmocou. Prakticky každý deň v roku môžu Francúzi jesť iný syr. Celosvetovo patria nielen k najväčším výrobcom syrov, ale aj k najväčším konzumentom syrov. Perfektný výber rýb, morských plodov a rôzneho mäsa, olivy, používanie olivového oleja pri varení spolu so širokým výberom byliniek, rôzne druhy exotického ovocia a zeleniny, preslávené dezerty, výrobky z čokolády...francúzska kuchyňa dokáže splniť všetky priania náročného gurmána s najcitlivejším jazykom pod slnkom.

Najväčší labužníci neváhajú navštíviť reštaurácie s hviezdičkami Michelin. Ak po takej skúsenosti túžite, doprajte si tento zážitok aspoň raz, keď bude špeciálna príležitosť. Pravdepodobne bude potrebné sa objednať vopred. Rada Vám s tým pomôžem. Neváhajte využiť aj jedinečnú príležitosť objaviť svetové kuchyne na jednom teritóriu, ja som už v Paríži ochutnala všeličo.

 

Príspevky

Pre gurmánov a ich mlsné jazyky

 
Celý príspevok
| Rubrika: Francúzska kuchyňa | Fotografie: Pre gurmánov a ich mlsné jazyky | 2 Komentáre: