Choď na obsah Choď na menu

PARÍŽ PODĽA VÁS - vyšší level

„Dobrý deň, priniesla som túto krásnu látku a chcela by som, aby ste mi z nej ušili šaty na mieru. Je to na výnimočnú príležitosť. Budem mať stužkovú a chcem byť pekná.“ Toto by mohla byť veta, ktorú by ste si vypočuli u súkromnej krajčírky. Ako by to vyzeralo u súkromného sprievodcu ? Takto:

„Dobrý deň, s mojou láskou chceme navštíviť Paríž a chceli by sme sa tam zasnúbiť. Je to pre nás dôležitý krok v živote a ja by som jej rád spravil prekvapenie, ktoré si navždy zapamätá. Potrebujem niečo podľa nás.“

Katalógový zájazd verzus individuálny pobyt

Dnes je na trhu množstvo katalógových zájazdov a aj tak z nich nie je čo vyberať. Programy pobytov sú totiž takmer identické, akoby cez kopírovací papier, bez fantázie. Dôvodov prečo je to tak, môže byť niekoľko, napr. príliš obmedzený počet dní, neznalosť terénu, ľudský faktor, či minimálny rozpočet, aby bol zájazd konkurencieschopný. Ale čo v prípade, ak máte radi napr. architektúru a chcete vidieť v Paríži prierez gotickým stavebným slohom ? Pre súkromného sprievodcu hračka. Je tu ako doma a začne rovno od kolísky gotiky v Bazilike Svätého Denisa. Áno, aj v rizikovejšej zóne. Prečo nie ? Nič sa nedeje, v dobrých rukách skúseného sprievodcu tam pôjdete vtedy, keď je to pre Vás bezpečné. Veď sa predsa nevrhneme do jamy levovej. A plánujeme tam zostať celé doobedie, pretože manželka môjho klienta rada fotografuje.

Itinerár na mieru ako základ

Zostaviť dobrý itinerár – plán trasy, aby zodpovedal požiadavkám mojich klientov, by sa mohol zdať celkom jednoduchou záležitosťou. Na rovinu, nie je to celkom tak. V metropole akou je Paríž musí šikovný sprievodca zladiť nielen to, čo chcete vidieť, ale aj kedy. Je potrebné mať prehľad v otváracích hodinách jednotlivých múzeí, vedieť ako dlho v nich trvajú bezpečnostné kontroly (v Paríži známy štandard), kadiaľ je lepšie ísť na pešo a kam vyraziť radšej dopravou. Takisto vedieť do ktorých múzeí je lepšie mať vopred spravenú rezerváciu, či ktorý vstup dnu je menej frekventovaný. Niektorí moji klienti mi hovoria, že ich spomienky z pamiatok sa im spájajú s gurmánskymi zážitkami. Váš súkromný sprievodca Vám rád odporučí tie správne a overené adresy, kde dostanete ideálny pomer cena – kvalita. Chuťové poháriky sa vždy zatrasú od radosti nad taniermi s kvalitným a chutným jedlom. Biologické potreby sú zažehnané a ďalej môžeme pokračovať v ďalšom autentickom spoznávaní mesta presne tak, aby všetko na seba logicky nadväzovalo s minimálnymi časovými stratami pri presunoch.

Robme tak, aby bol vlk sýty i baran celý

Známe slovenské príslovie neznamená nič iné ako urobiť všetko tak, aby každý člen rodiny alebo Vášho kolektívu dostal to, čo od svojho pobytu očakáva. Teda preto sa Vás ja pýtam kto má akú predstavu. Musím sa pýtať aj toho najmenšieho čo by ho najviac potešilo. Keď je medzi Vami niekto starší a už toho toľko nezvládne, samozrejme prihliadať aj na neho. A ak treba riešiť nejaké dôležité obmedzenia, napr. v stravovaní pri alergiách alebo ak má niekto strach z výšok, veľkého počtu ľudí, malých priestorov...treba myslieť na všetko.

Pri individuálnom sprievode sa to krásne zvláda. Máme na všetko presne toľko času, koľko si čo vyžaduje. Absolútne nie je vôbec problémom, ak mi oznámite náhlu zmenu v programe. Chuť vyraziť niekam, kde sme neplánovali ísť alebo zotrvať niekde kratšie, či dlhšie. Vždy sa dá prispôsobiť danej situácii. Rovnako chápem, že ste niekedy skôr unavení a túžite po voľnejšom tempe a treba ubrať.

Ani počasie nás neprekvapí. Jednak preto, lebo ja ho dôsledne sledujem a pri viacerých dňoch môžeme program poprehadzovať tak, aby sme v nepriaznivom počasí absolvovali interiérové záležitosti. Na druhej strane mám v rukáve dostatok záložných riešení.

Paríž a jeho vyšší level

Videli ste zoznam mojich TOP 10 pamiatok, ktoré stoja za návštevu ? Tieto sú naj pre mňa, no občas sa medzi ne prederú aj iné. Aká je Vaša predstava toho naj ? Úplne iná ? Povedzte mi o nej a zostavíme program toho, čo chcete vidieť a zažiť celkom podľa Vás. Dáme Parížu vyšší level. Chcete svoje vlastné trasy nepreplnené turistami, no maximálne príťažlivé a zaujímavé ? Máme.

Raz som dostala požiadavku na športovú aktivitu typu ranného behania v kľudnej zóne. Tiež máme, len   treba vedieť kam. Múzeá pre zvedavé deti ? Parádny výber, stačí vedieť pre akú vekovú kategóriu a budú nadšené. Nikto sa nudiť rozhodne nebude.

Často dostávam otázky na gurmánske odporúčania. Výber je naozaj dostatočný. Len aby ste Vy sami vedeli, čo chcete. Ak to neviete, rada Vám vysvetlím ako to tu v gastronómii chodí, na čo si dať pozor, kam ísť za kvalitou za rozumnú cenu. Ako si dopriať oveľa viac.

Tí, čo tu už niekedy boli v minulosti, vyhľadávajú niečo viac ako len niekoľko "povinných jázd", ktoré už videli. Mohli by sme to nazvať ako Paríž pre pokročilých, určitý vyšší level očakávania. Veľmi rada si spomínam na dve dámy, ktoré mali chuť povymetať najkrajšie zámky v okolí Paríža. Ich požiadavka ma veľmi potešila o to viac, že mi dali voľnú ruku a celý týždeň sme objavovali a odhaľovali autentické miesta. Vskutku neopakovateľný týždeň plný zážitkov, dodnes mi píšu ako radi a s láskou na to spomínajú. Ja tiež, bol to jeden z najbohatších týždňov a radosť bola vzájomná.

Vyberieme pre Vás Vaše vlastné čerešničky na torte. Povýšime Váš výber na skvosty, ktoré nie sú prvoplánové a urobíme dokonalý kokteil Vašich chutí, „crème de la crème“, teda výber z výnimočných miest, ktoré Vám budú ušité presne na mieru ako šaty, spomínané v úvode. „Ušijeme“ Paríž podľa Vás.Výsledok stojí za to. Individuálne priania vyžadujú individuálne riešenia. Povedzte mi o nich, nech môžem začať. Ba dokonca aj vtedy, keď itinerár chcete naplánovať, no trúfate si absolvovať ho sami bez sprievodcu. Budem sa však tešiť, keď ma oslovíte aspoň na pár hodín, nech sa tu zorientujete a máte lepší štart.

Viera Ďurčaťová

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky TOP 10 pamiatok podľa mňa

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Mizeráková - Krásne šaty

4. 3. 2020 20:25

Tak pekne je to napísané, že hneď by som si niečo dala ušiť.

Image de Paris, Viera Ďurčaťová - Re: Krásne šaty

4. 5. 2020 16:38

Ďakujem, nech sa páči, stačí napísať alebo zavolať.

Image de Paris, Viera Ďurčaťová - Re: Krásne šaty

4. 5. 2020 16:41

Nech sa páči, stačí vysloviť svoje priania ako by to malo vyzerať. "Šijeme" na mieru.