Choď na obsah Choď na menu

TOP 10 pamiatok podľa mňa

20200116_152536.pngRebríček TOP 10 pamiatok berte len ako inšpiráciu. Bez ohľadu na to, či ste v Paríži po prvý raz alebo sa sem pravidelne vraciate, so sprievodcom, ktorému rozumiete, sa pred Vami môžu otvoriť nové obzory poznania. Ako miestny sprievodca spoznávam stále nové miesta a ďalšie zaujímavé lokality.

Zisťujem, že čím viac Paríž spoznávam, tým viac sa poradie mojich TOP10 pamiatok prehadzuje alebo nahrádza inými. Napriek tomu sa mi žiadna pamiatka neopozerá, vždy má svoje výnimočné čaro okamihu, svoju náladu, farby, inú emóciu.

Už viete čo by ste si radi pozreli? Nech sa páči, tu je mojich TOP10 pamiatok.

1. Zámok a záhrady vo Versailles/ Château et jardin de Versailles

20190406_110057.pngPamiatka svetového dedičstva UNESCO a jeden z najkrajších a najrozľahlejších palácov v Európe dodnes ohuruje návštevníkov z celého sveta. Z rozlohy 8000 ha v minulosti môžeme prejsť asi 815 ha, ktoré sú k dispozícii dnes. Pompézne sídlo francúzskych kráľov v rokoch 1682 – 1789, symbol absolutistickej monarchie, nechalo vyniknúť trom panovníkom, z ktorých najdlhšiu a najvýznamnejšiu stopu zanechal Ľudovít XIV.- Kráľ Slnko. Počas svojho života značne rozšíril kráľovskú kúriu a jeho nasledovníci v tom úspešne pokračovali. Vďaka majstrovstvu záhradného architekta Andrého Le Nôtre môžeme s nadšením obdivovať očarujúce záhrady v štýle „à la française“ podľa pravidiel symetrie a perspektívy.

Na prehliadke s osobným sprievodcom sa dozviete informácie z histórie ako sa postupne budovali zámok a záhrady. Ak máte radi tajomstvá zo života historických osobností, určite Vás nadchnú zaujímavosti zo zákulisia denného režimu panovníkov. Takisto sa dozviete akými vášňami žili králi a ich manželky a dvorné dámy. Aká bola hygiena niekoľkých tisícov osôb na kráľovskom dvore, ako sa obliekalo, varilo, žilo, o tom sa tiež budeme rozprávať. A rada Vám poviem aj to, v  čom tkvie krása nádherných záhrad a ako funguje systém vodných fontán. V prípade, že máte v obľube pikantérie zo života zákonitých manželiek i mileniek , tak to všetko a ešte omnoho viac sa dozviete od svojho sprievodcu. Pýtajte sa ho na všetko, čo Vás zaujíma. Odporúčam 1 - 2 dni.

Vedeli ste, že čokoláda bola považovaná za afrodiziakum a Ľudovít XV. si najradšej varil horúcu čokoládu sám ? Mal aj svoj vlastný recept na prípravu. Rada Vám ho počas prehliadky prezradím.

2. Eiffelova veža/ Tour Eiffel

20200527_104931.pngNeprehliadnuteľný symbol Paríža, ktorý robí dokonalú reklamu nielen mestu Paríž, ale aj celému Francúzsku. Kovová kráska, prezývaná tiež „Železná dáma“, so svojimi 330 metrami držala výškový rekord ako najvyšší monument na svete do roku 1930. Ako jeden z mnohých magnetov, ktoré boli špeciálne postavené kvôli Svetovej výstave v Paríži, prekonala počas svojej „kariéry“ rôzne nástrahy, aby dnes mohla takmer bez prestávky vábiť turistov svojimi kovovými krivkami. Prekvapivá stavba pochádzajúca z dielne spoločnosti Augusta Gustava Eiffela, bola spočiatku prijímaná Parížanmi veľmi vlažne. Oproti tomu dnes je jednou z najvyhľadávanejších pamiatok tzv. povinnou jazdou každého turistu, ktorý sem zavíta po prvý raz.

Sprievodca Vám s nadšením vyrozpráva príbeh veže so všetkými jej podivuhodnými okolnosťami a ponúkne Vám iný pohľad na monument, ktorý bol prvýkrát návštevníkom predstavený v červenohnedej farbe. V prípade výstupu na vežu je dobré rozmyslieť si ktorú zo štyroch možností na výstup využijete, aby ste naplno profitovali z jej krásy a užili si ju. Váš súkromný sprievodca Vám rád odporučí to najvhodnejšie pre Vás.

Čo si myslíte o tom, že veža je stále považovaná za dočasnú stavbu a nie trvalú? Naposledy boli koncesie podpísané v roku 2017 na 15 rokov, teda do roku 2032 ju tu určite nájdete.

3. Bazilika Posvätného srdca/ Basilique du Sacré Coeur  - Montmartre

20200525_154313.pngNajvyššie prírodne položené miesto Vrchu mučeníkov (Montmartre) s nadmorskou výškou 130 m. n. m. a jeho ikonická stavba v románsko-byzantskom slohu bola dokončená v roku 1923, teda až v 20. storočí. Okrem najväčšej stropnej mozaiky v celom Francúzsku od Luca Oliviera Mersona, je bazilika známa aj najťažším zvonom v krajine s názvom Savoyarde s hmotnosťou takmer 19 ton a priemerom 3 metre, umiestneným v samostatnej zvonici. Ak máte radi vyhliadky, určite nevynechajte príležitosť na výstup do veže, z ktorej budete mať mesto na Seine ako na dlani. Určite neoľutujete, panoramatický výhľad poteší hlavne milovníkov vtáčej perspektívy. Pripravte sa na niekoľko stoviek schodov.

V prípade, že obľubujete historické fakty, sprievodca Vám vyrozpráva detaily k stavbe. Dozviete sa podrobnosti nielen k bazilike, ale aj zaujímavosti, ktoré sa viažu k bývalej dedinke Montmartre, pripojenej v roku 1860 k Parížu. Ako v tejto časti žili jej obyvatelia kedysi a dnes, ktorí umelci v nej zveľaďovali svoje umelecké aktivity, kde sa schádzali, ako tvorili, kto a čo ich inšpirovalo k tvorbe, ich životné osudy, to všetko si vypočujete pri prehliadke s Vaším vlastným sprievodcom.

Na prehliadke neobídeme ani ďalšie mimoriadne príťažlivé a tajomné miesta, ktoré Montmartre ponúka svojim návštevníkom. Jeden spomedzi mnohých, svetovo známy kabaret Moulin Rouge, nás prenesie v čase do tzv. Belle Époque, kedy tanečníčky zdvíhali tlak podguráženým pánom. Nechajte sa unášať Vaším sprievodcom. Gurmáni zaiste ocenia odporúčania na overené a vyskúšané adresy výborných francúzskych reštaurácií. Takisto dostanete informácie z prvej ruky, ktoré špeciálne zákutia naozaj stoja za návštevu. Rozhodne odporúčam pohodlnú obuv, ide sa do kopca.

Čo sa môže stať, ak je niekto príliš žiarlivý? Ukážeme si ako dopadol jeden žiarlivý muž. Ak neviete o čom hovorím, nechajte sa prekvapiť. Záhady budeme odhaľovať na mieste.

4. Múzeum Louvre/ Musée du Louvre

20190525_100816.pngPalácový komplex, bývalé sídlo viacerých francúzskych kráľov a kráľovien je dnes celosvetovo najviac navštevované múzeum s najväčšou rozlohou (72 735 m štvorcových). Jeden z prvých cieľov milovníkov umenia a architektúry. Známa sklená pyramída je najmladšou súčasťou stavby, no z pozornosti jej to neuberá.  Oproti nej najstaršou časťou je stredoveký základ hradu z roku 1190, pôvodne postavený ako pevnosť s typickým padacím mostom a okolitými zákopmi, v ktorých bola v minulosti voda. Svojej kráse komplex vďačí hlavne Ľudovítovi XIII. , Ľudovítovi XIV. a Ľudovítovi XV. Od roku 1793 sa verejnosť môže v interiéroch prechádzať a obdivovať rozsiahle zbierky. Najviac navštevovaným a fotografovaným dielom je obraz so „ženou a jej záhadným úsmevom“. Hovoríme o umeleckom diele La Joconde, známejším skôr ako Mona Lisa Gherardini od renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Váš sprievodca Vás svojím rozprávaním najprv zavedie do dávnej histórie budovy a potom Vám objasní  ako sa správne orientovať v labyrinte chodieb tak, aby ste videli čo najviac exponátov v rozľahlom múzeu. Ak si prajete personalizovať  Vašu prehliadku, sprievodca bude Vaším expertom v navigácii, aby ste nestrácali drahocenný čas blúdením. Prehliadka trvá asi 2 - 3 hodiny od vstupu po bezpečnostných kontrolách a uvidíte z múzea to najzaujímavejšie. 

Ktoré dielo je Vaším jednoznačným favoritom ?Začneme pri ňom a potom odhalíme krásu ďalších neuveriteľných kúskov.

5. Luxemburské záhrady/ Jardin de Luxembourg

20190905_221834.png...sú jednoznačne najobľúbenejšími záhradami hlavne domácich, teda Parížanov. Najväčším rivalom záhrad sú Tuilerijské záhrady s takmer identickou rozlohou. To, čím si Luxemburské záhrady  stále získavajú mimoriadnu obľúbenosť a pozornosť, je možno fakt, že sa nachádzajú v najstaršej časti Paríža – v Latinskej štvrti, ktorá má svoje osobité čaro. V prípade Luxemburských záhrad by sme mohli vidieť vplyv ženského elementu. Francúzska kráľovná Mária Medicejská sa rozhodla v roku 1612 vybudovať záhrady, na ktoré nadviazala výstavba Luxemburského paláca, inšpirovaného jej rodnou Florenciou. Práve v Luxemburskom paláci bola v roku 1750 otvorená prvá Kráľovská galéria, ktorá je považovaná za „predskokana“ múzea Louvre. Palác je dodnes sídlom Senátu, takže je to ostro sledovaná budova.

Dnes Luxemburské záhrady poskytujú dokonalý komfort svojim návštevníkom. Nájdete tu oddych vo francúzskej časti, v anglickej časti, medzi nimi sa nachádzajú lesíky, trávniky, kvetinové záhony, známa Medicejská fontána, skleníky, vinice, ovocná záhrada, zeleninová záhrada, tenisové kurty, množstvo milých zákutí, studničiek a 106 sôch. Súčasťou  areálu sú detské ihriská, pódium, kolotoče,  stoly na šachy. Deti majú v obľube obrovský centrálny bazén, v ktorom si môžu púšťať historické lodičky. Radi sem zavítajú aj obyvatelia so svojimi psíkmi, tak sa stačí usadiť a ste ako na výstave psíkov.

So sprievodcom ľahko nájdete najpozoruhodnejšie miesta v záhrade aj v jej širšom okolí, možno aj také, ktoré by ste v Paríži rozhodne nečakali ako napríklad jednu z parížskych Sôch Slobody. Ak očakávate kuriozity, ste na dobrom mieste. Neváhajte vysloviť svoje zvedavé otázky. Pôjdeme na výpravu do veľmi ďalekej histórie mesta.

6. Avenue Elyzejské polia/ Avenue des Champs-Elysées

20190404_150319.pngV minulosti nádherná lipová a brestová aleja, ktorú založila v roku 1616 francúzska kráľovná Mária Medicejská, bola neskôr značne rozšírená na príkaz iného panovníka, Ľudovíta XIV.- Kráľa Slnko. S dĺžkou takmer dva kilometre a šírkou 70 metrov je súčasťou tzv. historickej osi. Dnes sa môžeme prechádzať po vraj najkrajšej a najprestížnejšej ulici na svete. Názov pochádza z gréckej mytológie, Elysion pomenúva kráľovstvo, kde prebývajú duše mŕtvych hrdinov. V 19. storočí  ulica slúžila ako miesto stretnutí najvyšších sociálnych vrstiev mesta. Do centra našej pozornosti sa určite dostane monument, ktorý je oslavou víťazstva Napoleona Bonaparteho. Pocta jeho francúzskej armáde za vyhranú bitku pri Slavkove u Brna v Čechách bola umocnená v stavbe Víťazný oblúk. Dokončenia stavby sa nedožil ani architekt a ani Bonaparte nikdy pod dokončeným oblúkom neprešiel v tej podobe ako tu stojí dnes. Námestie, na ktorom oblúk stojí, je pre Parížanov skôr zažité ako námestie Hviezdy, čo bolo staré pomenovanie podľa dvanástich vychádzajúcich ulíc z námestia. Pohľadom z výšky by sa pred Vami rozvinula velikánska hviezda.

Od sprievodcu si vypočujete nielen výklad zameraný na históriu ulice,  zaujímavosti monumentu Víťazný oblúk, ale aj aktuálne informácie čím ulica žije do dnešných dní. Na našej prehliadke neobídeme ani slávny kabaret Lido a možno uvidíte sídlo aktuálneho prezidenta republiky - Elyzejský palác, kde odhalíme zákulisie jeho záhadných predchádzajúcich majiteľov a majiteliek.

Možno ste počuli o tom, že kruhový objazd okolo „hviezdy“ patrí k povestným problematickým miestam v doprave, vodiči by vedeli rozprávať úsmevné príbehy. Váš sprievodca Vám počas pešej trasy ukáže pár ďalších kuriozít, o ktorých kolujú zasa iné legendy.

7. Basilique de Saint Denis/ Bazilika Svätého Denisa

20180920_121342.pngKolíska gotického stavebného slohu a pohrebisko takmer všetkých francúzskych kráľov. To hovorí za všetko. Skutočný skvost na predmestí Paríža, za ktorým je potrebné zájsť trošku ďalej. Stavba bola vybudovaná na mieste bývalého galo-románskeho cintorína medzi rokmi 1137 - 1281. Legenda vraví, že sem putoval mučeník Svätý Denis po tom, čo mu bola sťatá hlava na Vrchu mučeníkov, na Montmartri. Ten sem so svojou hlavou v podpazuší prišiel označil miesto, kde bude stáť chrám. Nato padol mŕtvy na zem.

Sprievodca Vás pozve na neobyčajnú výpravu do ďalekej histórie, až do roku 272. Ste zvedaví čo všetko sa dialo s hrobmi a ako sa sem podarilo previezť pozostatky kráľov z rôznych miest? Prečo práve tu vznikol základ pohrebného umenia, tak unikátneho vo svete ? Ktorí z francúzskych kráľov tu svoje posledné miesto odpočinku nemajú a prečo? Akú úlohu v súvislosti s bazilikou zohrala Svätá Genovéva ? Tiež si povieme ako dostala bazilika privilégium pohrebného miesta francúzskych kráľov. Tá najzaujímavejšia časť baziliky nie je zdarma, hoci sa nachádzate v kostole. Ako lokálny sprievodca by som chcela spomenúť, že lokalita vyžaduje väčšiu obozretnosť a opatrnosť návštevníkov, ale stačí dodržať isté odporúčania a návštevu je možné absolvovať v bezpečí.

Ak si všimnete, že stavba baziliky je asymetrická a chýba jej na ľavej strane veža z 13. storočia, postreh je správny. Stalo sa tak pri nešikovnej oprave v 18. storočí kedy bola nechtiac zrútená veža, čím sa narušila statika. K oprave sa odvtedy nedostali z rôznych dôvodov.

8. Musée d´Orsay/Múzeum Orsay

20190917_151433.pngPredtým železničná stanica, postavená konštruktérom Victorom Laloux v rokoch 1898 – 1900, slúžila prichádzajúcim návštevníkom Svetovej výstavy v Paríži v roku 1900 a tiež zahraničným delegáciám, ktoré prichádzali do Paríža. Neskôr slúžila budova na rôzne účely, okrem iného aj ako platforma na triedenie balíkov pre francúzskych vojakov počas vojny.

V hlavnej hale múzea si určite všimnete ohromné pozlátené hodiny, ktoré stále evokujú atmosféru železničného nádražia. Z bývalej stanice, prebudovanej na múzeum umenia s dielami 19. storočia, tu dnes nájdeme obrovskú centrálnu halu (predtým nádražnú) so vzdušným a panoramatickým priestorom a bočnými galériami na prízemí.  Ďalšie výstavné priestory sú rozložené na piatich poschodiach. Mimoriadny úspech múzea sa skrýva v pomerne dosť veľkom počte sôch a viac ako 5000 obrazov. Excelentná zbierka obrazov slávnej impresionistickej školy a postimpresionistov bude v spoločnosti Vášho sprievodcu výletom v čase do menej vzdialenej minulosti. Kto bol a ako tvoril Claude Monet ? Čo nasledovalo po jeho obraze „Impresia, východ slnka“ ? Kde a ako žil a aké zaujímavé mal príbuzenské vzťahy vo svojej rodine ? Kým a čím sa inšpiroval? Budeme sa rozprávať nielen o ňom, ale aj  o ďalších úspešných maliaroch a exponátoch, ktoré sú ozdobou múzea. Neobídeme ani dočasné výstavy, ktoré sa obmieňajú počas celého roka. Odporúčaný čas na prehliadku 2 – 3 hodiny po absolvovaní bezpečnostných kontrol.

Ak budete chcieť pokračovať v ďalších maliarskych skvostoch impresionizmu a postimpresionizmu, môžete vyšperkovať svoje dojmy v Múzeu Oranžéria, ktoré nadväzuje na Múzeum Orsay s veľkoplošnými dielami C. Moneta a obrazmi ďalších výnimočných maliarov.

9. Sainte Chapelle/Svätá kaplnka

20190603_105538.pngPamiatka svetového dedičstva UNESCO a klenot medzi gotickými stavbami. Kaplnka vybudovaná na tzv. Mestskom ostrove alebo Île de la Cité na príkaz Ľudovíta IX. , prezývaného aj Svätý Ľudovít, v pomerne rekordnom čase na svoju dobu. Pôvodný  účel  stavby bol určený na uschovanie vzácnych relikvií. Kaplnka tiež splnila úlohu na posilnenie kráľa Ľudovíta IX. ako vplyvného kresťanského vládcu a na posilnenie postavenia cirkvi. V relikviári sa nachádzala tŕňová koruna a časť z kríža.

Plocha 615 metrov štvorcových, s výnimkou rozetového okna, je výsledkom 6 -ročného kompletného procesu reštaurovania pôvodných presklení technikou vitrail, ktoré sú vyobrazením 1113 biblických postáv Starého a Nového zákona. Efekt prechodu slnečného jasu cez farebné sklá vyskladaných mriežok má v ľuďoch vyvolávať pocit mystiky, transcendentálnosti a pocit malosti oproti Bohu. Spočiatku sa používali hlavne červená a modrá farba skla, v 15. storočí pribudli ďalšie farby.

Spolu so sprievodcom sa ponoríte do neobyčajnej histórie gotického stavebného slohu, dozviete sa rozdiely v jednotlivých obdobiach vývoja gotických stavieb. Po výklade sprievodcu už ľahko od seba odlíšite vitráž a vitrail. Prečo sa jednotlivé presklené mriežky „čítajú“ a ako treba pri tom postupovať sa naučíme spoločne. Rozetové okno Svätej kaplnky v tvare ruže predstavuje apokalypsu.

Vedeli ste, že vzácne relikvie sa dnes v kaplnke nenachádzajú? Boli prenesené do Chrámu Matky Božej v Paríži, neďaleko svojho pôvodného miesta uloženia. Po vyhorení vežičky Notre Dame de Paris boli relikvie dočasne uložené do Louvru.

Darovaním niekoľkých tŕňov z tŕňovej koruny si Ľudovít IX. udržiaval dobré vzťahy s inými európskymi panovníkmi. Svätá kaplnka bola v minulosti prepojená aj s českým panovníkom. Jeden z obdarovaných bol kráľ Přemysl Otakar II. Tŕň bol preňho impulzom na postavenie relikviára Zlatá koruna v Českom Krumlove.

10. Notre Dame de Paris /Chrám Matky Božej v Paríži

20190402_141459.pngJedno z najvýznamnejších pútnických miest aj napriek vyhoreniu veže 15. apríla 2019, stále neujde pozornosti tých, ktorí sa rozhodnú prísť do Paríža. Práve naopak, gotická katedrála venovaná Panne Márii má stále miesto v srdciach veriacich i mnohých neveriacich. Aj keď si na vstup dnu počkáme niekoľko dlhých rokov, nikdy túto pamiatku neobchádzame len tak.

Pri výklade Vám osobný sprievodca odhalí rôzne tajomstvá histórie, najmä to čím všetkým bol už chrám skúšaný a čo prekonal. Poznáte meno jeho záchrancu? Kto bola krásna Esmeralda? Ako prebiehala významná a ojedinelá udalosť v roku 2013 – výmena kostolných zvonov? Dostanete odpovede. Aby ste sa ľahko vyznali v stavebných slohoch, spoločne si vysvetlíme ako rýchlo a jednoducho spoznáte gotický stavebný sloh, ktorý ako jediný vznikol vo Francúzsku. A keď Vám sprievodca zodpovie všetky zvedavé otázky na tému aktuálneho stavu chrámu, tak sa stihneme pozrieť aj do okolia, aby ste videli, že stojíme uprostred ostrova na rieke Seina. Vždy je čo objavovať. Hneď vedľa Ile de la Cité je ďalší ostrov. Ile Saint Louis.

Pri vyhorení Chrámu Matky Božej boli zachránené vzácne relikvie, ukryté v kohútikovi , ktorý bol na špičke veže. Podľa posledných dostupných informácií inaugurácia novej veže bude v apríli 2024. Relikvie boli dočasne uložené do Louvru.

 

Príspevky

TOP 10 pamiatok podľa mňa

 
Celý príspevok
| Rubrika: TOP 10 pamiatok podľa mňa | Fotografie: TOP 10 pamiatok podľa mňa | 0 Komentáre: