Choď na obsah Choď na menu

Architektúra v Paríži

20190224_105307.pngPre milovníkov architektúry je Paríž doslova rajom. Najvýraznejší je tu gotický stavebný sloh. Kolískou gotického stavebného slohu je Basilique de Saint Denis. Notre Dame de Paris, Tour de Saint Jacques, Sainte Chapelle...tu všade môžete obdivovať jedinečnosť techniky vitrail, ktorá je pre gotiku typická.

Okrem toho, že v Paríži dominujú gotické pamiatky, viete tu nájsť aj množstvo ďalších monumentov z rôznych historických období. K tým najkrajším určite patria Opéra Garnier, Hôtel de Ville, Église Saint Eustache, Panthéon, Grand Palais, Petit Palais, Palais d´Elysée, Église de la Madeleine, Sorbonne a tzv. hôtels particuliers a neodmysliteľné haussmannské budovy.

Rozhodli ste sa nasledovať stopy francúzskych kráľov? Tak potom si vyberte pamiatky, ktoré Vás povedú po kráľovských chodníčkoch. Medzi najznámejšie stavby určite patria palácový komplex Louvre, Château de Versailles, Palais Royal, Palais Luxembourg, Palais de Justice, Conciergerie, Chateau de Vincennes. A mnohé ďalšie by Vás zaviedli južne od parížskeho regióna, napríklad do údolia rieky Loire, prezývaného aj Údolie kráľov, kde dodnes stoja desiatky výnimočných zámkov.

Na území mesta nájdete aj modernejšie stavby, ako napríklad Grande Arche, Centre Geoges Pompidou alebo aj Palais de Tokyo.

Návrat do obdobia stredoveku odhalíte na ľavom brehu rieky Seiny, kde viete navštíviť rímske kúpele a obdivovať zachované Arènes de Lutèce, ktoré sú v Európe už raritou.

Povestné sú krásne námestia. S rozlohou 8,6 ha je najväčšie námestie Place de la Concorde, prívlastkom buržoázne by sme mohli pomenovať Place des Vosges a za najhonosnejšie sa považuje  Place Vendôme.

Ponad rieku Seinu vedie 37 mostov, rozmanitých nielen obdobím výstavby, ale aj pestrosťou rôznych materiálov a svojím vzhľadom. Najstarším mostom je Pont Neuf, najkrajším Pont d´Alexandre III., Pont des Arts je obľúbený medzi romantikmi ako pôvodný „most všetkých zaľúbených“.

Vaša prehliadka môže byť  tiež prierezom stavebných slohov alebo bezstarostnou prechádzkou po pobrežiach Seiny. Bude to rive gauche alebo rive droite?

 

Príspevky

Notre Dame de Paris

 
Celý príspevok
| Rubrika: Architektúra v Paríži | Fotografie: Katedrála Notre Dame de Paris | 0 Komentáre: