Choď na obsah Choď na menu

Rande s romantickým Parížom na Valentína

20190819_175739.pngParíž - najkrajšie mesto vo Francúzsku, známe svojou bohatou históriou a nespočetnými legendami, zaujímavé rôznymi osobnosťami, ktoré tu žili, tvorili alebo len na určitý čas sa nechali inšpirovať jeho espritom. Mesto lásky, romantiky a intimity so svojimi očarujúcimi záhradami a parkmi, tajomnými miestami a výzvou na čokoľvek, na čo máte chuť. Tu v Paríži sa plnia aj tie najmenej očakávané priania, aj to, čo si netrúfate vysloviť. Pretože toto mesto nekonečných možností Vám poskytne priestor aj na spontánne a bláznivé kúsky, na ktoré ste doteraz len trpezlivo čakali. Doprajte si rande s Parížom, zoberte tam so sebou človeka, na ktorom Vám bytostne záleží. Zoberte tam svoju lásku alebo spriaznenú dušu, toho komu chcete prejaviť vďačnosť, náklonnosť alebo manifestovať svoju lásku. Urobte to vo veľkom štýle, doslova sa ponorte do mesta, straťte sa v jeho uličkách a vychutnajte si najkrajšie momenty s neopakovateľnou intenzitou a fantáziou. Zabudnite na čas a presuňte sa na výlet do mesta snov.

Napriek tomu, že ulice a zákutia brázdim už niekoľko dlhých rokov, plne si uvedomujem, že aj keby som to robila po celý život, aj tak nemám šancu stihnúť všetko. Dnes Vám ponúkam Paríž ako nádhernú tortu, z ktorej ochutnáme zopár šťavnatých kúskov ako stvorených pre Vaše srdce a pošteklíme jeho chuťové poháriky. Teda krájam a ponúkam (doprajte si ich v akomkoľvek poradí):

Mur des je t´aime – Múr zamilovaných, Montmartre

20190731_115424.pngNavrhnutý dvojicou umelcov ako miesto stretnutia zamilovaných v roku 2000. So svojou plochou 40m2, vytvorenou zo 612 dlaždíc formátu A4 poskytuje priestor pre 311 nápisov „ Milujem Ťa“ v rôznych jazykoch 192 štátov OSN, vrátane dialektov. Kultové miesto vyhľadávané hlavne v tomto období turistami z celého sveta. Hľadajte nápis v slovenčine. Je tam! Nezabudnite zájsť na vyhliadku z veže Sacré Coeur, nádherný panoramatický výhľad z najvyššie prírodne položeného miesta za to určite stojí. Iba ak by ste nemali radi výšky. Potom radšej vojdite dovnútra baziliky a užite si pohľad na najväčšiu stropnú mozaiku vo Francúzsku od Luc-Olivier Mersona, spolu s krížovou cestou v rovnakom mozaikovom vyhotovení. V prípade, že máte radšej exteriér, prejdite na opačnú stranu Vrchu mučeníkov a doprajte si pohľad na utešené vinice alebo zájdite na gurmánske špeciality v jednej z vychýrených reštaurácií. Nebojte sa experimentovať.

Kankán „à la française“ v Moulin Rouge, alias Červenom mlyne

20190806_105136-.pngTúžite svoju polovičku nadchnúť niečím výlučne francúzskym ? Nič ľahšie. Zarezervujte si lístky na predstavenie v povestnom Červenom mlyne, ktorý je považovaný za domovskú scénu francúzskeho kankánu. Od svojho otvorenia v roku 1889 sa teší nevídanej pozornosti rovnako ako umelci, ktorí tam majú možnosť vystupovať počas viac ako 130 rokov. A možno zachytíte ducha slávnej kankánovej tanečníčky Louise Weber, prezývanej Goulou, ktorá to vždy vedela riadne roztočiť. Jej špecialitou bolo snímanie klobúkov z hláv pánov prstami na nohe. Teda okrem perfektného tanečného výkonu spájaného s natriasaním sukne v šialenom tempe. Keby ste chceli náhodou niektorý z iných kabaretov, na výber je ich niekoľko, stačí si vybrať, čo Vám vyhovuje najlepšie. Doprajte si krásne momenty zašlých čias, užite si kabaret, ktorý je vlastný Parížu viac ako čokoľvek iné.

Coulée verte (zelená cesta)

Nádherná cesta, trasa dlhá asi 4, 5 km naprieč Parížom kompletne v „zelených šatách“ je pozvánkou pre milovníkov prechádzok plných zelene, rastlín, korún stromov a kvetinových zákutí s bonusom špeciálnej 7 metrovej výšky z vtáčej perspektívy. Ani vysoko, ani nízko, na trase starej železnice, ktorú môžete absolvovať peši, na kolobežke, korčuliach alebo na bicykli, si naplno vyventilujete pľúca aj srdce a objavíte čaro prechádzok v inom prevedení, na aké ste bežne zvyknutí. Jeden vedľa druhého, budete mať dostatok času na dôverný rozhovor a prebrať uprostred prírody svoje najbližšie plány. Trasa je viac známa Parížanom ako návštevníkom mesta. Výhodou je, že na ňu môžete vojsť z viacerých miest a sami si určíte dĺžku, ktorú chcete prejsť.

Zážitok z výšky v balóne nad Parížom

Prekvapenia sú od slovesa prekvapiť. Týmto spôsobom som prekvapila už mnohých svojich klientov. Veď kto by už len čakal, že bude lietať v balóne nad mestom vo výške 150 metrov. Pre mnohých nečakaná výzva, pre iných šanca vyšpičkovať svoje zážitky na maximum. Balón sa nachádza v parku André Citroëna. Vrelo odporúčam vždy v ten deň vopred preveriť telefonicky priamo u prevádzkovateľa. Záležitosť naviazaná na situáciu meteorologických podmienok. Hlavne aby nefúkalo. Prajem Vám krásny let, je úžasný, trvá asi 20 minút.

Seina a jej romantické výzvy: tanec, plavba, dlhá prechádzka

20190819_210942.pngTo, že naprieč Parížom tečie rieka Seina, je skvelou príležitosťou na nekonečné prechádzky na jej oboch pobrežiach, ktoré sú mimochodom súčasťou svetového dedičstva UNESCO. V letnom období sa stáva pobrežie Seiny tanečným parketom pod holým nebom, kde môžete nechať prehovoriť svoje telo, slová netreba. Blízkosť zaručená. Druhou možnosťou sú vlny rieky, na ktorej sa počas asi hodinovej plavby pokocháte pohľadom na rôzne pamiatky, vrátane Notre Dame de Paris na ostrove, za ktorým je druhý ostrov Ile Saint Louis, okolo ktorého sa zvyknú lode otáčať. Ak zvolíte plavbu s obedom alebo večerou, spojíte viacero vecí naraz a zostane Vám ďalší čas na objavovanie zákutí v Paríži. Napríklad promenádou po brehoch stískajúc ruku svojho spoločníka. A keď prejdete cez most Pont des Arts - Most umení, ktorý je známy ako pôvodný most, kde sa zapínali zámky lásky, môžete aspoň v duchu vysloviť prianie byť milujúcimi a milovanými navždy.

Luxemburské záhrady alebo intimita záhrady Alberta Kahna

img_8472.pngBezpochyby najobľúbenejšími záhradami domácich v Paríži sú Luxemburské záhrady. Francúzska kráľovná  Mária Medicejská je tou, ktorá v roku 1612 kúpila tento pozemok a na jej požiadavku tam boli záhrady vybudované spolu s Luxemburským palácom, kde bola v roku 1750 otvorená prvá verejná galéria, Kráľovská galéria s obrazmi od Rubensa. Multifunkčné využitie záhrad láka na príjemné prechádzky všetky vekové kategórie. Na ploche 23 hektárov môžete nájsť: Medicejskú fontánu, francúzsku časť záhrad, anglickú časť, tenisové kurty, kolotoče pre deti, ihriská, viničky, zeleninovú záhradu alebo okrúhle pódium. V jeho blízkosti môžete využiť jednu z niekoľkých reštaurácií, ktoré sa v areáli nachádzajú. Uprostred záhrad sa nachádza velikánsky bazén, kde sa preháňajú lodičky a okolo nich deti veselo poskakujú s paličkami. Lodičky si môžete zapožičať v domčeku vedľa bazéna. Počas víkendov sa koná vozenie na poníkoch, ktoré je lákadlom najmä pre najmenších. V jednej časti sú ihriská na petang, v ďalšej stoly so šachovnicami, ktoré nezívajú prázdnotou ani v zimnom období. Po celom areáli fučia bežci, ktorí sú súčasťou koloritu záhrad rovnako ako rôzne cvičiace skupiny, či psíkovia korzujúci so svojimi majiteľmi. Príjemnú atmosféru dokresľujú studničky a hlavne 106 sôch. Najvýznamnejšou je replika Sochy Slobody, ktorá bola v roku 2012 náhradou za originál od Augusta Bartholdiho., umiestneného v Musée d´Orsay. V korunách stromov možno zazriete voľne žijúce papagáje, ktoré sa vyskytujú aj v iných záhradách v Paríži.

Ak preferujete menej frekventovanú záhradu, zvoľte si znovuotvorenú očarujúcu záhradu Alberta Kahna, ktorej špeciálna objímajúca atmosféra je ako teplé náručie, do ktorého sa chcete ponoriť na dlhší čas. A zostať v ňom tak dlho ako potrebujete a je Vám príjemné.

Crêperie a výrok „Láska ide cez žalúdok“

20190202_125457.pngAk si myslíte, že tento výrok sedí práve na Vás a radi spájate svoje najlepšie momenty s dobrým jedlom, skúste to s najlepšou crêperie (palacinkáreň) v Paríži, ktorou je už roky Josselin neďaleko veže Montparnasse. Rodinný podnik s dlhoročnými tradíciami je v príprave pravých bretónskych palaciniek  zárukou kvality a Vašej spokojnosti z dokonalého pôžitku. Na návštevu v tomto podniku budete spomínať veľmi dlhý čas. Nezabudnite sa okolo seba dobre porozhliadnuť. Kam Vaše oči dovidia, tam zazrú stopy histórie. Nadobudnete pocit akoby ste boli v múzeu, takže vo finále dostanete dvojitý zásah – do seba aj okolo seba. Navyše personál je perfektnou ukážkou ako by to malo vyzerať v každej reštaurácii kdekoľvek. Budete sa cítiť ako najváženejší hostia v lokále.

 

Ako kráľ a kráľovná vo Versailles

20190830_164517.pngJe pre Vás Vaša drahá ako kráľovná a Vy ste pre ňu kráľom ? Zoberte ju na miesta, kde sa bude v plnej miere cítiť ako tou, pre ktorú urobíte všetko na svete. Zájdite si na miesto, kde sa prechádzali kráľovské páry, nadchnite sa záhradami vo francúzskom štýle od slávneho záhradného architekta André Le Nôtre. Objavte čaro geometrickej presnosti prepletené labyrintom cestičiek, vodnými fontánami a určite nevynechajte aj dolnú časť záhrad v Trianone, kde krásne kontrastuje anglická záhrada so Stĺpom lásky od Richarda Miquea. Na teritóriu s 815 hektármi určite nebude problém nájsť romantické miesto na intímny rozhovor vo dvojici. V prípade, že ste milovníkmi vzácnych rastlín a exotických drevín, iste vašej pozornosti neujde pestrosť, ktorá sa vo versaillských záhradách nachádza. Mnohé stromy a kvety sú z veľmi vzdialených kútov sveta.V sezóne máte dokonca šancu usadiť svoju lásku do lodičky vo Veľkom kanáli. Ak spustíte nejakú báseň, zostane už len nechať sa unášať prúdom slov a vĺn. Romantika ako z obrázku. Ako plán B Vám odporúčam rozľahlý park Saint Cloud, kde býval brat kráľa Slnko – Philippe, ba dokonca vlastníčkou bola na istý čas aj kráľovná Marie-Antoinette. Neskôr tu svoje súkromné chvíľky prežíval iný zamilovaný pár, Napoléon Bonaparte so svojou druhou manželkou Marie-Louise d´Autriche. Autorom záhrad je ten istý majster, ktorý vytvoril aj tie versaillské.

Ak ste si z týchto zopár tipov nevybrali, nezúfajte. Paríž je zdrojom toľkých nápadov, že iste sami zistíte kam Vás to ťahá najviac a čo Vám spraví tú najväčšiu radosť. Alebo sa spýtajte mňa, rada Vám poradím ako lokál. To, čím určite nič nepokazíte, môže byť ruža. Kráľovná kvetov, ktorá urobí za Vás pomyselnú bodku a ktorá je symbolom lásky. Povedzte jej to kvetinou, že je pre Vás ORIGINÁL. Jedinečná ruža medzi inými ružami.

Viera Ďurčaťová

 

Náhľad fotografií zo zložky Parky


 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

RichardRew - Test, just a test

18. 6. 2022 7:39

Cuanto es posible.

Le debe decirlo — la mentira.

https://mixfilesmaker.com/