Choď na obsah Choď na menu

S osobným sprievodcom v Paríži

20181106_190348.pngK napísaniu tohto príspevku ste ma inšpirovali Vy sami. Že kto? Tí, čo máte na mňa zvedavé otázky a to je moc dobre, lebo ten kto sa pýta, veľa sa dozvie.

Prečo nenosím „paličku“?

Otázka, ktorú dostávam od klientov, čo prídu v rámci skupiny s cestovnou kanceláriou. Áno, ja nezvyknem vyťahovať „sprievodcovskú paličku“, aby som bola akýmsi Prototypom sprievodcu. Pri svojom výklade potrebujem občas vyberať a ukazovať obrázky, takže by ma len obmedzovala. Tiež nemusíme byť hneď ako „chodiace terče“ s nápisom TURISTI, ktorí domácim často zavadzajú, keď sa ponáhľajú do práce. Keď splynieme s davom, bude to pre nás oveľa komfortnejšie. Ak je Vás do desať, porátam si Vás do jednej sekundy, ak je Vás viac, predpokladám, že vidíte kam sa hýbe celá skupinka. Na to, aby ste ma videli, postačí môj blond škriatkovský účes alebo výraznejšie oblečenie napr. v mojej obľúbenej tyrkysovej farbe.

Cestovať s CK alebo individuálne ?

Možno ešte patríte k tým, čo cestujú ako Vaši rodičia, organizované zájazdy s „cestovkami“ sú takmer bez starostí, vyberiete si zájazd, zaplatíte a potom sa už len tešíte na deň „D“. A ide sa. Okrem cestovných kancelárií však čoraz častejšie vyhľadávajú jednotlivci, rodiny, menšie skupiny lokálnych sprievodcov, ktorí lepšie splnia ich očakávania.

Osobný sprievodca. Lokálny sprievodca. Súkromný sprievodca. Miestny sprievodca.

img_5297.pngV čom sú najväčšie výhody lokálneho sprievodcu? V prvom rade Vám dá množstvo rád už pred samotnou cestou. Tam, kde sprevádza, žije, pozná si svoj terén, miestne pomery a ako prvé rady sú často tie, ktoré sa týkajú dopravy alebo výberu lokality ubytovania. Sprievodca Vám odporučí, ktorým štvrtiam sa radšej vyhnúť kvôli potenciálnemu nebezpečenstvu, povie Vám o nákladoch na cestovanie v doprave aj ako sa sem dostanete. Lepšie rady ako tie od miestneho určite nenájdete.

 

Prekonávanie jazykovej bariéry

Idete do Paríža a neviete po francúzsky? Nič sa nedeje. Napriek výbave v podobe angličtiny, nemčiny...si tu však veľmi neporadíte. Ruku na srdce, Francúzi sa cudzím jazykom venujú a učia sa ich, no najradšej sú, ak sa im turisti prispôsobia. A Váš osobný sprievodca, ktorý tu žije, sa s miestnymi v pohode dohovorí.

Itinerár podľa Vašich predstáv

Ak ste si vybrali zájazd s organizovanou skupinou, možno Vám napadlo, či sa neozve Vaša chrbtica alebo koleno práve vtedy, keď bude potrebné stíhať tempo v skupine. Žiadny problém s Vaším sprievodcom, ľahko môžete zaimprovizovať a program si poprehadzovať, prípadne niečo vypustiť, ak dochádza para a doma pri plánovaní ste trošku precenili svoje sily.

Potrebujem sa inak stravovať, mať svoj vlastný rytmus

img_8847.pngAk máte so sebou hladošov, ktorí potrebujú častejší prísun jedla a pitia, nie je nič jednoduchšie ako byť pánom svojho času. Hlavne dospievajúca mládež jedáva často a potom aj toalety hľadá častejšie. Mám to mnohokrát vyskúšané, rodičia s takýmito deťmi si musia poradiť. V prípade, že ste alergickí na laktózu alebo trpíte celiakiou alebo potrebujete dodržiavať iný režim, so súkromným sprievodcom si s týmto dokážete ľahšie poradiť ako s organizovanou skupinou.

 

Stačí nám bedeker, vyrazíme na cesty sami

Možno zvažujete verziu, že si poradíte sami. Veď zoberieme si knižného sprievodcu a s mapkami a aplikáciami to dáme aj sami. Tí šikovnejší to iste zvládnu, výber na trhu je celkom fajn. Z vlastných skúseností a toho, čo mi hovoria klienti, mi z toho vychádza jedna podstatná vec. A tým je čas, dokonca polovica ušetreného času. Kým vy ste na mieste často prvýkrát, resp. boli ste tu pred rokmi, Váš čas strávený hľadaním je takmer vždy dvakrát dlhší ako ten môj. Skrátka to tu poznám, viem o skratkách, kde sa čomu vyhnúť, ako obísť problematické miesta v doprave. Ušetrím Vám Váš čas, ktorý môžete nahradiť ďalším programom v Paríži.

Ako si nájsť dobrého sprievodcu?

20191007_201436.pngNie je nič lepšie ako keď sa dobré šíri samo. Ak Vaši známi majú s niekým osobnú skúsenosť, radi Vám odporučia. Spýtajte sa kolegov v práci, v rodine, spolužiakov, u kaderníčky, v čakárni u lekára, parťákov na pive alebo jednoducho hľadajte na nete. Recenzie od predchádzajúcich klientov môžu byť dobrým  a užitočným pomocníkom pri hľadaní.

Čo dostaneme navyše od „miestneho“

Rozhodli ste sa zmeniť zaužívaný zvyk cestovania a radi by ste spoznali krásy mesta s lokálnym sprievodcom? Kombinácia splnenia Vašich prianí a predstáv o dovolenke, vlastné tempo a osobný prístup, sú najlepšou voľbou ako:

  • OBJAVOVAŤ veci neobvyklým spôsobom a to za pomoci človeka, ktorý pozná miesto ako domáci pán, dá Vám rady okolo dopravy, kde kúpiť najchrumkavejšie bagety, zájsť na dobrý obed či večeru s ideálnym pomerom CENA verzus KVALITA
  • SA VYHNÚŤ zdĺhavým historickým faktom a prednáškam o pamiatkach, ale dozvedieť sa aj niečo o súčasnosti, o pikoškách a aktuálnom dianí v lokalite
  • VYSPOVEDAŤ svojho sprievodcu a spýtať sa ho kam si zájsť na miestny trh, podľa čoho vyberať syr, kedy bývajú miestne blšáky, kde nakúpiť naj suveníry, kam chodia na dovolenky Francúzi, prečo majú deti vždy dva týždne prázdnin, akú úroveň majú zdravotné služby – sprievodca má na Vás dostatok času a rád Vám priblíži atmosféru
  • POŽIADAŤ sprievodcu, aby Vám ukázal turistami menej frekventované miesta, ktoré však skrývajú výnimočné skvosty
  • SA DOSTAŤ do blízkeho kontaktu s miestnymi, dozvedieť sa info z prvej ruky o ich gastronómii, zvykoch, kultúre a tradíciách
  • MAŤ OČI, UŠI otvorené a nechať sa unášať spolu s ostatnými rytmom mesta, len tak „byť v Paríži“ a nasať atmosféru mesta, byť jeho súčasťou v úzkych uličkách, na intímnejších miestach ako sú hlavné turistické ťahy – bezpečné trasy a autentické miesta Vám vyberie on sám
  • SA CÍTIŤ ako na návšteve u kamarátky. Presne takto mi to povedali moji klienti. Nie je naozaj nutné stihnúť všetko. V Paríži, ktorý je doslova prešpikovaný nádhernou architektúrou, múzeami, výstavami, záhradami, parkmi...to nie je ani možné, nie za pár dní. Či už prídete ako partia kamošov, rodinka s deťmi, kolegovia z práce alebo vo dvojici, treba myslieť na každého a zosúladiť Vaše spoločné aj osobné plány, aby sa z dovolenky nestala honba za pokladmi, ale aby bol výsledkom RELAX, PRÍJEMNÉ ZÁŽITKY A ZMYSLUPLNE STRÁVENÝ ČAS s tými, ktorí sú vo Vašom živote najdôležitejší.

Zorientovať sa a nechať si poradiť

20180620_140106.pngAk nie ste úplne stratení a po „zaučení“ sa viete pohybovať neskôr sami, lokálny sprievodca Vám rád odporučí miesta, ktoré zvládnete aj sami, poradí Vám trasy v doprave a ja veľmi rada dávam tipy v gastronómii, tipy na pamiatky, ktoré nie sú v centre, avšak rozhodne stoja za návštevu. Rovnako sa ma pýtate na ďalšie regióny a to je pre mňa signál, že Vás Francúzsko zaujalo. Krajina, ktorá disponuje úžasnými pamiatkami, svetovými múzeami a výstavami, na juhu morom, na severe oceánom, uprostred Alpami, má už dlhé roky čo ponúknuť svojím návštevníkom. Bude mi nesmiernym potešením, ak uvítam “doma“ ďalších cestovateľov. Ak sa ozvú tí, s ktorými sme tu už uličky pochodili, bude to pre mňa satisfakciou, keď si ma opäť vyberiete ako sprievodcu. Dvojnásobná radosť.

Noví priatelia lusknutím prstov

Možno si pomyslíte, že je to nemožné, no na dovolenkách často získame nových priateľov, ktorí sú s nami skrátka „na jednej vlne“. Aj medzi mojimi klientmi sa takí nájdu. To hlavne vďaka tomu, že stihneme medzi rozprávaním o pamiatkach zistiť aj navzájom niečo o sebe, našich rodinách, práci alebo koníčkoch. A tiež o cestovateľských plánoch, prianiach a snoch. Ako som už spomínala, cestovať v spoločnosti osobného sprievodcu je trochu iné. Má svoju pridanú hodnotu a dovolím si povedať, že vyššiu. Vyskúšajte.

Viera Ďurčaťová

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Henrieta Capkova - super sprievodca

8. 8. 2022 16:04

v juni sme absolvovali 4 dnovku PARIS pamiatky
strucne: Dozivotne si budem pamatat vsetky popisy pamiatkok, ciest, budov, tragedii, zivota kralov , kralovien atd z nesmierne zaujimaveho vykladu sprievodkyne Vierky, putavo, super, podrobne , trpezlivo, a humorne, vsetko v jednom , takze resume: ODPORUCAM tuto damu ak chete mat krasny pozitok z PARIZA!
dakujem Vierke