Choď na obsah Choď na menu

Vyznáte sa v šampanskom? Na Nový rok, po celý rok

Keď už rátame dni, ktoré zostávajú do konca kalendárneho roka, tak sa obzeráme po nejakom dobrom koncoročnom prípitku. Ak to má byť silvestrovský prípitok, tak je s ním jednoznačne spojené šampanské. Čo znamená šampanské pre samotných Francúzov, to Vám skúsim vyrozprávať a trošku sa v ňom zorientujeme.

Pozvánka do výnimočného regiónu

20191102_130011.pngVinári z oblasti Champagne majú v rukách unikátnu a závideniahodnú šancu. Pred celým svetom môžu žiariť v tak výnimočnom kraji v mnohých ohľadoch. Vplyv Atlantického oceánu, ktorý tu zmierňuje podnebie, zem často vápenitá, podporujúca prírodnú drenáž zeme, rozmiestnenie vinohradov na svahoch v ideálnych slnečných podmienkach. Vskutku výnimočná  a rozmanitá časť Francúzska. Pozostáva z  280 000 parciel na 35 000 hektároch s názvom Champagne. Každé územie je pomenované podľa toho, čo pripomína: „Les Gouttes d´OR“(zlaté kvapky), „Les Côtes à bras“. Vinohradníci tu kultivujú unikátne  odrody vína s výnimočnou charakteristikou. V zóne pomenovanej Champagne sa nachádzajú štyri veľké regióny, ktoré sa odlišujú vďaka svojej osobitosti a ich dominantných odrôd: La Montagne de Reims, La Côte des Blancs, La Valée de la Marne a La Côte des Bar. Už od roku 1935 sú povolené na výrobu šampanského tri hlavné odrody a to Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Autorizáciu majú aj ďalšie štyri odrody, konkrétne Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc a Pinot gris, tieto odrody využíva len 0,3 % vinohradníkov z celkového počtu okolo 5000 z tých, ktorí sa venujú pravému šampanskému.

Umenie výroby šampanského

20191102_132914.pngOdovzdávanie cenných znalostí z generácie na generáciu predstavuje doslova komplexné umenie okolo výroby šampanského. V roku 2001 bol založený Všeobecný syndikát vinárov šampanského „Champagne de Vignerons“ . Zoskupuje vinohradníkov a únie vinárov, ktorí s ním obchodujú a vyznávajú rovnaké hodnoty. Každý z nich vyrába šampanské s vášňou a rešpektom. Spoločne dodržiavajú zásady stanovené v „Appellation d´Origine Contrôlée" Champagne, AOC (pomenovanie značkového vína), v Európskej únii pod názvom AOP, teda Appellation d´Origine Protégée. Táto skratka označuje výrobok, pri ktorého výrobe sa dodržujú presne stanovené postupy a znalosti v určitom geografickom priestore pri všetkých etapách výroby, od pestovania odrôd až po uskladňovanie.

Čo teda vlastne pijeme?

20191102_145533.pngPod pravým šampanským rozumieme len to, ktoré bolo vyššie opisované, v zásade ide o šumivé víno z oblasti Champagne, ktoré podlieha presne pomenovaným a dodržiavaným, zároveň prísne chráneným a sledovaným pravidlám vo Francúzsku. Šampanské je šumivé víno, ktorého efekt dodatočnej karbonizácie je produkovaný sekundárnym kvasením priamo vo vínnej fľaši. Čo to znamená? Akékoľvek víno umelo dosycované oxidom uhličitým sa za šampanské nemôže považovať, tu ide už o vínny sekt. A čo názov Crémant? Od šampanského sa odlišuje hlavne v cene . Na výrobu sa používajú len odrody Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Sekundárna fermentácia prebieha tiež vo fľaši za pomoci zmiešaniny kvasníc, cukru a starého vína, ktorá sa pridáva pred zátkovaním fľaše. Ja osobne preferujem typ Crémant.  Vyrába sa v Bordelais,  Jura, Loire, v Alsace, v Bourgogne, v Die a v Limoux. Tradičná výrobná metóda, ktorá sa pri ňom používa, je totožná ako pri šampanskom, len nespĺňa kritérium presnej geografickej polohy. Cena? V pomere kvalita – cena je príjemným prísľubom radosti z bubliniek za prijateľnú sumu. Výhodou pri šampanskom je zasa to, že sa nemôžete nikdy pomýliť. Vždy reprezentuje najvyššiu kvalitu, ktorá je garantovaná. To pravé šampanské však nemusí každému chutiť. V našich podmienkach na Slovensku sme roky boli zvyknutí na perlivé víno nielen od nášho slovenského výrobcu zn. Hubert, obrovská záplava výrobcov rôznych perlivých nápojov je naozaj široká. Bublinky prakticky môžete vpraviť, či „nabublať“ do každého moku.

Exkluzívna návšteva v pivniciach kam chodil Napoléon Bonaparte

20191125_211401.pngAk ste milovníkmi šampanského a túžite spoznať jeho tajomstvá osobne, vrelo Vám odporúčam napríklad návštevu továrne na výrobu šampanského v meste Epernay. Legendárne sú tiež ich 28 km dlhé pivnice, ktoré sa nachádzajú až v troch podzemných úrovniach. Prestížny Dom Moët & Chandon Champagne bol založený v roku 1743 a dnes obchoduje s troma značkami - Moët & Chandon, s prvou a najstaršou značkou šampanského z roku 1729 -  Ruinart a s cuvéee Dom Perignon. V minulosti boli významnými klientmi  francúzsky kráľ Ľudovít XV. a niekoľko generácií rodiny Napoléona Bonaparteho. Moët Impérial práve tento rok oslavuje 150. výročie od uvedenia na trh. Doprajte si prehliadku s odborníkom a záverečnou ochutnávkou, určite neoľutujete ako ja. Bola to úžasná výprava do minulosti, ktorá mi odhalila špeciálne okolnosti celého procesu výroby a predaja. Pri počúvaní  odborného výkladu sprievodcu ma najviac potešilo, že náš český secesný maliar Alfons Mucha bol autorom nádherných etikiet z roku 1896 práve jubilejného Moët Impérial.

Ako správne servírovať šampanské...

20191125_211510.png...je možno jednoduchšie ako si myslíte. Stačí dodržať zopár pravidiel, ktoré odporúčajú odborníci:

  • optimálna teplota ideálne vychladeného šampanského je v rozmedzí 8 - 10 °C
  • vždy berte fľašu za telo, nie za hrdlo fľaše !
  • nalievajte postupne na niekoľkokrát podľa veľkosti pohára a prebytku peny do tzv. flauty (tvar pohára)
  • naplňte pohár maximálne do dvoch tretín
  • doprajte vínu malú chvíľu, aby sa „otvorilo“ a mohlo rozvinúť svoju bohatosť
  • otvorenú fľašu vína vypite, len vtedy si víno zachová svoju kvalitu

Investujte do vína, je to lepšia voľba ako zlato alebo diamanty

20191102_151703.pngV prípade, že plánujete v blízkej dobe investovať alternatívnym spôsobom svoje peniaze, môže byť jednou z možností práve investícia do vína alebo rovno do šampanského. Okrem cenných papierov, nehnuteľností, umeleckých diel, starožitností, vzácnych mincí, či známok,  je víno čoraz častejšie vyhľadávaným artiklom. Experti radia, že je to lepšia voľba ako zlato alebo diamanty. Investor nakupuje víno v jeho rôznych fázach. Na nakupovanie a predávanie  je vhodné si najať odborníka na investičné vína. Nakupujú sa fľaše, celé kolekcie, vínne pivnice alebo vinárstva priamo na francúzskych zámkoch, najmä v oblasti Bordeaux a v Burgundsku. Druhá nákladnejšia šanca je na aukciách s luxusným vínom. Najznámejší organizátor aukcií je londýnsky aukčný dom Christie´s.

Na záver mi zostáva len pripomenúť, že v podstate všetci do niečoho investujeme, iba si to tak neuvedomujeme. Do svojho zdravia, do bývania, do svojich detí, do rodiny, do oddychu. Čo takto prísť si oddýchnuť do Francúzska a spoznať kvalitu francúzskych vín na mieste? Príležitosť na otvorenie šampanského alebo kvalitného vína je celoročne, stačí nájsť správny dôvod a vhodný okamih. Na zdravie a príjemné prežitie vianočných sviatkov s Vašimi blízkymi ! Všetko dobré do nového roku 2020 a nech sa nám všetkým darí.

Viera Ďurčaťová

 
 
 

Náhľad fotografií zo zložky Épernay_hlavné mesto šampanského

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.