Choď na obsah Choď na menu

Okruh vo Versailles

Čas trvania prehliadky: asi 6 – 8 hodín, občerstvenie alebo obed v záhradnej reštaurácii

Presun z Paríža do Versailles: asi 1 hodinu podľa toho kde ste ubytovaní (Versailles je v 4. zóne)

Presuny v zámku: na pešo, prenajatými golfovými vozíkmi, kyvadlovou dopravou na vláčiku, na  bicykloch, lodičkami vo Veľkom kanáli (Grand Canal)

Počas hlavnej sezóny: nočné predstavenie vodných fontán s ohňostrojom každú sobotu od 15. júna do 21. septembra 2019

"J’ai fait Versailles pour ma Cour, Trianon pour ma famille, Marly pour mes amis. "

Louis XIV., Le Roi Soleil

„Urobil som Versailles pre môj kráľovský dvor, Trianon pre moju rodinu a Marly pre mojich priateľov."

Ľudovít XIV., Kráľ Slnko

Keď si pomyslíme na Ľudovíta XIV., tak Zámok vo Versailles je prvý, ktorý si predstavíme, avšak počas jeho panovania pre neho nebol vždy v centre pozornosti. Pamiatka svetového dedičstva UNESCO od roku 1979, ktorou je Zámok vo Versailles spolu s unikátnymi záhradami vo francúzskom štýle, nás uvedie do 17. a 18. storočia a do života kráľovskej rezidencie excelentného panovníka Kráľa Slnko, Ľudovíta XIV, ďalej Ľudovíta XV. a Ľudovíta XVI. Priestory zámku obývali od roku 1682 až do roku 1789, do roku začatia Veľkej francúzskej revolúcie. Zámok je považovaný za perfektnú ukážku francúzskeho umenia a inšpiroval svojou nádherou iné zámky ako napr. zámok v Schönbrunne, Eszterházyho palác alebo Petrodvorec.

V roku 1837 bolo na základe rozhodnutia kráľa Ľudovíta-Filipa v zámku otvorené Múzeum histórie Francúzska, venované "na všetku slávu Francúzska“ (à toutes les Gloires de la France).

Z 8000 ha územia je dnes celkový areál zmenšený na úctyhodných 800 ha, kde môžeme obdivovať zámok, záhrady, park vrátane stromových alejí, Veľký Trianon, očarujúci Malý Trianon s 12 domčekmi a hospodárstvom, Hameau de la Reine.

V interiéri pôvodne barokového zámku, dnes v klasicistickom slohu, uvidíme ako v službách kráľa dozeral Charles le Brun na dekoratívne práce majstrov, hlavne maliarov a sochárov. O stavbu jednotlivých budov  sa postarali postupne architekti Philibert Le Roy, Luis Le Vau, neskôr hlavne Jules Hardouin Mansart, ktorý podstatne rozšíril celý zámok. Neskôr pokračovali ďalší architekti. Počas prehliadky uvidíme izby, v ktorých je predstavená história výstavby zámku, ďalej tzv. veľké kráľovské apartmány a Zrkadlovú sálu, kráľovskú kaplnku a ďalšie priestory, ktoré sú aktuálne k dispozícii na prehliadku.  

V exteriéri uvidíme precíznosť dvorného záhradného architekta André Le Nôtre, ktorý sa zaslúžil o originalitu a symetriu záhrad, vytvorených na základe inšpirácie zo zámku Vaux-le-Vicomte. Dôkladne premyslený hydraulický systém potrubí a fontán bol vybudovaný dvoma talianskymi bratmi, François a Pierre Francine, ktorí boli povolaní do služieb na kráľovskom dvore.

V dolnej časti  záhrad navštívime interiéry Veľkého a Malého Trianonu, umelo vytvorenú dedinku s 12 domčekmi, Hameau de la Reine, hospodárstvo so zvieratami a anglickú záhradu.

Mimo centrálny areál sa nachádza aj prehliadka kráľovských kočov, ktorá je súčasťou kráľovského zámku, verejnosti dostupná od roku 2016.